Where is Gary? De Belgische regisseur Jean-Baptiste Dumont werd twee jaar geleden in Brussel aangesproken door een Schotse backpacker die in de trein bestolen zou zijn, en die hem € 88,- te leen vroeg om naar zijn huis in Noorwegen te kunnen reizen. De man maakte een betrouwbare en sympathieke indruk en Jean Baptiste wilde hem dan ook graag helpen. Hij ging helemaal overstag toen Gary hem zijn adres, paspoortgegevens, telefoonnummer en zelfs een pasfoto gaf. Hij leende hem €100,-, iets meer dan het gevraagde, voor eventuele consumpties. Toen hij later contact met de man zocht om zijn geleende geld terug te vragen, bleek hij natuurlijk opgelicht te zijn.
Op zich geen opmerkelijk verhaal, maar deze Gary bleef Dumont intrigeren, zeker toen hij er na wat speurwerk op Internet achterkwam, dat hij door heel Europa een spoor van slachtoffers had nagelaten. Waarom doet een intelligente man zoiets? En waar is Gary nu? Deze vragen staan centraal in een interactieve documentaire van ruim 50 minuten, waaraan slachtoffers en tv-makers een bijdrage kunnen leveren.
Van 10 tot en met 19 februari is er in de Oosterpoort in Groningen een Beethoven Festival. Beethoven hoort bij de drie grote B's uit mijn jeugd: Bach, Beethoven en Brahms. Ik wil heel graag naar het concert op 16 februari; dan worden het derde pianoconcert, de zevende symphonie en een onbekend pianoconcert in F uitgevoerd.
Van het derde pianoconcert vond ik op YouTube een mooie oude uitvoering uit 1973 met Arthur Rubinstein en het Concertgebouw orkest. De dirigent schijnt Hugo Käch te zijn, maar hij lijkt meer op Bernard Haitink. Het allegro con brio staat er in twee gedeelten op. Pianoconcert 3 met Arthur Rubinstein (deel 1) Pianoconcert 3 met Arthur Rubinstein (deel 2)
Gisteren heb ik op een rondbreinaald mijn eerste Moebius sjaal gebreid. Voor degenen die niet weten wie of wat 'Moebius' is: zie hier wat Wikipedia zegt. Het was even puzzelen hoe je in spiraalvorm moet breien, maar dat maakte het juist leuk. Achteraf bleek trouwens dat er een veel makkelijker methode is. Ik houd wel van uitdagingen; toen ik als meisje van acht jaar in Brugge vrouwen zag kantklossen, dacht ik: dat wil ik ook kunnen. Ik kan het inderdaad ook, maar ik doe het niet meer, omdat ik niet weet wat ik verder met kantkloswerk moet doen.
afb. 1 Torolf Sauermann afb 2 Klary
Vanmorgen hoorde ik op radio 2 een song van Kate* en Anna McGarricle, twee oude favorieten van mij. Ik heb nog een elpee van ze. Jacques Klöters noemt hun muziek 'handgeknoopt'. Hoe dan ook: ik vind het nog steeds mooi.
Derick Melander maakt metershoge muren van
gerecyclede kleding. Hij vouwt ze eerst nauuwkeurig op
en bouwt er dan een muur of een sculptuur van.
Op de website van Derick Melander staat een leuke video.
You Tube is een eindeloze bron voor muzikale ontdekkingen. Van de componist Charles Avison (New Castle 1707-1770),die de harpsichord sonates van Scarlatti bewerkte, had ik anders nooit gehoord, en het ensemble L'Aura Soave had ik anders niet zien spelen. Klik hiervoor de Concerto Grosso 5 en
hier voor Concerto Grosso 3, uitvoering van Café Zimmerman olv. Pablo Valetti